Menu

Country Profile Suriname

Kerngegevens:

Inwoners: 623.236 (2023)

Land-oppervlakte: 163.820 km²

BNP: 2.98 Miljard USD

BNP per capita: 4.861 USD

Inflatie: 52,4% (2022) / 60,7 % (2021)

Sectoren:

1) Mijnbouw (olie, goud en overig)

2) Landbouw, tuinbouw, visserij & bosbouw

4) Toerisme       

5) (Financiele) dienstverlening

6) Overige industrieen

Bevolkingsgroepen

  • Creolen
  • Hindoestanen
  • Marrons
  • Javanen
  • Chinezen
  • Libanezen
  • Brazilianen
  • Dominicanen
  • Haitianen
  • Overig

Destination Promotions Suriname


Onderzoek & Beleid

https://www.worldbank.org/en/country/suriname/overview

https://www.worldbank.org/en/country/suriname/overview

https://www.iadb.org/en/countries/suriname/overview

https://www.youtube.com/watch?v=d-lVmcReMIw

https://www.rvo.nl/onderwerpen/landen-en-gebieden/suriname

https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.KD.ZG?locations=SR

https://www.youtube.com/watch?v=d-lVmcReMIw

Reportages & nieuwsmedia

Directeur Staatsolie in de spotlight

By Opinie/Trending Posts/04-11-2023 04:57 PM SHARE

Staatsolie-directeur Annand Jagesar

INGEZONDEN – De afgelopen weken heb ik met verbazing naar de Surinaamse radiostations in Nederland zitten luisteren. De gasten die worden uitgenodigd brengen zaken ter sprake, die niet op feiten zijn gestoeld of een verkeerde voorstelling van zaken weergeven. Ik ben van mening, dat de programmamakers de gasten kritisch moeten benaderen en ook tegen de gasten durven te zeggen, dat zij met bewijzen moeten komen, indien zij bijvoorbeeld vinden dat er corruptie bij een bedrijf plaatsvindt. Dus de gast moet iets naar voren brengen, indien de zaak op waarheid berust en de gast moet met een hard bewijs komen. Dus eerst het bewijs aan de programmamakers geven en daarna het gesprek live op de radio aangaan. De afgelopen weken zie ik, dat een aantal personen sommige mensen in een kwaad daglicht willen plaatsen. Ik geef een voorbeeld.

De heer Annand Jagesar is de directeur van Staatsolie Maatschappij N.V. Hij is de laatste tijd heel vaak in de media geweest, daar hij een toelichting moest geven over de deal van Staatsolie met Total Energies. In de media heeft hij het naar mijn mening goed gedaan. Hij praat zeer beheerst en geeft duidelijke antwoorden. Hij geeft de reden aan waarom het contract met Total Energies niet op de website van Staatsolie gepubliceerd kan worden. Wel heeft hij aangegeven, dat de regering en de DNA het contract onder ogen hebben gehad.

En wat zie je gebeuren. Een aantal mensen vinden dat niet genoeg en eisen openbaarmaking van het contract. Waarom eisen zij dat? De mensen, die het contract willen zien, geven aan, dat de natuurlijke hulpbronnen ( in dit geval olie en gas) van de staat Suriname zijn en dat de burgers het recht hebben om het contract in te zien. Ik ben van mening, dat de DNA de burgers van Suriname vertegenwoordigt en dat Staatsolie aan zijn plicht heeft voldaan om het contract aan de DNA van Suriname te geven. De President en de regering van Suriname hebben het contract ook gekregen. De Surinaamse overheid heeft alle aandelen van Staatsolie.

Dan gebeurt er iets, dat ik niet kan verklaren. Een aantal mensen in en buiten Suriname ( Surinaamse diaspora) betichten de heer Annand Jagesar van corruptie. Een gast buiten Nederland werd door de programmamaker van een radio station in Rotterdam/Nederland kritisch ondervraagd. De gast had geen bewijs van corruptie en kwam met zijn “analyse van corruptie”. Het was geen bewijs van corruptie wat de gast in dat programma ter sprake bracht. Hij vond ook, dat de directeur ongeschikt is om Staatsolie te leiden.

En nu de feiten. Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. behaalde in het boekjaar 2021 een geconsolideerde bruto-omzet van US$ 558 miljoen. De winst voor belastingen bedroeg US$ 212 miljoen. In het boekjaar 2022 was de geconsolideerde bruto-omzet US$ 840 miljoen. De winst voor belastingen bedroeg US$ 430 miljoen. Staatsolie heeft in 2022 US$ 320 miljoen in de staatskas van Suriname gestopt ( in 2021 was de bijdrage US$ 186 miljoen). De heer Annand Jagesar heeft tijdens het congres van Stichting FinanceSuriname op zaterdag 28 oktober 2023 100 minuten lang een interactieve sessie gehad met de deelnemers van het congres. De lezers van dit artikel kunnen op het You Tube kanaal van Stanvaste radio de opnamen bekijken en beluisteren. De lezers kunnen zelf nagaan, dat de heer Annand Jagesar weet waarover hij praat. Ik heb respect voor de heer Jagesar en ben ervan overtuigd, dat hij zijn werk als directeur van Staatsolie goed vervuld. Voor het boekjaar 2023 zal er weer een groot bedrag van Staatsolie in de staatskas van Suriname komen. Indien de mensen, die vinden, dat het geld niet goed besteed wordt door de Surinaamse overheid, moeten de mensen geen verhaal halen bij de heer Jagesar, maar bij de regering van Suriname. De heer Jagesar heeft niet de bevoegdheid om de Surinaamse regering te vertellen op welke wijze het afgedragen geld besteed moet worden. Dat is de bevoegdheid van de Surinaamse overheid.

Tot besluit: Programmamakers (media) moeten eerst van te voren met de potentiële gasten praten en hen aangeven, dat de onderwerpen onderbouwd moeten worden met bewijzen. Indien de gasten geen bewijzen hebben, dan gaat het gesprek niet door.

Dennis Lapar

Directeur van Stichting FinanceSuriname

Zaken doen tussen België en Suriname - Rallye

INGEZONDEN – Zakendoen in België gebeurt op een andere manier dan in Nederland. De Belgen willen eerst op een ontspannende wijze het gesprek aangaan. Direct tot de kern komen is niet gebruikelijk in België. Nederlanders gaan het gesprek op een andere wijze aan, direct to the point. Ik heb altijd een voorkeur gehad voor het voeren van een gesprek op de Belgische manier.
 

Congressen en Bijeenkomsten van FinanceSuriname

Ik vertelde de heer Geert Camerlinckx (Belg), dat ik een congres “Zakendoen in Suriname” of een bijeenkomst “Wonen, Werken & Ondernemen in Suriname” ook in België wil organiseren. Geert vond het een goed idee. Hij vertelde mij om een Rallye te organiseren. Een Rallye is een samenkomst van enkele personen, die op een ontspannende wijze met elkaar praten. Ik was meteen verkocht en heb dit woord omarm. Vervolgens hebben wij samen de Rallye voorbereid en Geert heeft het Kasteel De Oude Abdij in Kortenberg (nabij Brussel) gehuurd.

Rallye in Kortenberg (nabij Brussel)

De Rallye- was op 24 augustus jl. De autorit van Rotterdam naar Kortenberg duurde ca 2 uren en 30 minuten. Op de snelweg bij Antwerpen was er een lange file. Ik dacht meteen aan de Nederlandse gasten, die ook onderweg waren naar de Rallye. Gelukkig is het goed gegaan met de meeste gasten uit Nederland, die net als de Belgische gasten op tijd aanwezig waren. Op een ontspannende wijze hebben Geert Camerlinckx ( Swister) en Dennis Lapar ( FinanceSuriname) – de twee organisatoren van deze Rallye – de gasten welkom geheten. Vóór de start van de presentaties van de sprekers heeft mevrouw Monique Sanches een lied ter ere van de Inheemsen van Suriname, ten gehore gebracht. De heer Gilbert van Lierop, Ambassadeur van Suriname in België en de Europese Unie, gaf in zijn welkomstwoord aan, dat deze bijeenkomst goed is voor het zakendoen tussen België en Suriname. Hij bedankte alle gasten. Vervolgens kwamen de sprekers ( Geert Camerlinckx , CEO van  Swister, Vijay Gangadin , CEO van het strategisch Adviesbureau AethiQs, en Dennis Lapar , directeur van FinanceSuriname) aan het woord. De presentaties worden binnenkort geplaatst op het You Tube kanaal van Stanvaste radio.

Dankwoord

Dennis Lapar en Geert Camerlinckx hebben alle gasten, die de tijd en moeite hebben genomen om naar deze samenkomst te komen, heel hartelijk bedankt. Een speciale dank voor de heer Vijay Gangadin voor zijn presentatie en voor de heer Ray Darsan en mevrouw Nalini Jhinkoe van Stanvaste radio voor het filmen van de presentaties. Ook een speciale dank voor de heer Gilbert van Lierop en mevrouw Nirmala Ramdin van de Ambassade van Suriname in België en de Europese Unie voor hun aanwezigheid. Hartelijk dank ook voor de medewerkers van het Kasteel De Oude Abdij in Kortenberg.

Sponsoring van de Rallye

Dennis Lapar bedankte Geert Camerlinckx heel hartelijk voor zijn liefde voor Suriname en voor het betalen van alle rekeningen van deze Rallye.

Surinaamse vrouwen aanwezig in Kortenberg

Na de Rally was het heel leuk om te zien op welke wijze de aanwezigen aan het netwerken waren. De vrouwen gaven te kennen, dat zij graag in Suriname een onderneming willen opzetten in o.a. de zorgsector. Ik was zeer aangenaam verrast, dat deze vrouwen plannen maken om binnenkort naar Suriname af te reizen. De Surinaamse ouderen hebben de zorgprofessionals heel hard nodig. Een paar vrouwen willen de Belgen meenemen naar Suriname. Het toerisme in Suriname zal toenemen. De Nederlandse Surinaamse vrouwen zijn ook bezig in de zorgsector en om toeristen naar Suriname te brengen.

Suriname en de Ease of Doing Business index

De gasten vonden de avond zeer geslaagd en gaven aan, dat er meer van zulke bijeenkomsten in België georganiseerd moeten worden. Geert en Dennis zullen nagaan of het mogelijk is jaarlijks een Rallye in Kortenbeek (nabij Brussel) te organiseren. Geert wil ook een bijdrage leveren, dat Suriname op de ranglijst  van de Ease of Doing Business index gaat stijgen. Van 190 landen staat Suriname op plek 162 , een lage notering.

Dennis Lapar

Directeur van Stichting FinanceSuriname

Email: d.lapar@kpnplanet.nl

(C) www.sun.sr

Artikelen

https://surinamenieuwscentrale.com/bpo-nu-een-grote-industrie-geworden-suriname

https://thefishsite.com/articles/how-aquaculture-can-protect-surinames-indigenous-people

https://www.nvwa.nl/documenten/export/fytosanitair/landeneisen/sierteelt/suriname-sierteelt-exporteisen

https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/70194

https://surinamenieuwscentrale.com/koninkrijkspas-voor-surinamers-met-geboorte-voor-25-11-1975

https://www.tmi.nl/blog/zaalarts-iris-van-der-water-suriname/

https://www.discover-suriname.com/nl/entrepreneur

https://surinamenieuwscentrale.com/open-brief-aan-vaste-commissie-szw-en-minister-schouten-over-aow-gat-van-de-surinaamse-nederlanders

https://www.quotenet.nl/lifestyle/reizen/a36980021/nederlanders-wonen-en-werken-in-het-buitenland-paramaribo/